Author: admin-meksi

  • All
  • Shkrime Politike
  • Shkrimi Shkencore, Publicistike
  • Uncategorized

Ish-kryeministri Aleksandër Meksi nuk përjashton mundësinë e konkurrimit në Kuvendin e 7 të demokratëve përballë ish-presidentit Sali Berisha për postin e kryetarit të PDSH. Numri një i listës së themeluesve të partisë së parë opozitare në vend pas 45 vjet diktaturë komuniste është shprehur dje...

Ballkani ka qenë dhe mbetet vazhdimisht tërheqës për studiuesit, historianët, filozofët, sociologët, etnografët, dhe natyrisht për politikanët dhe diplomatët dhe janë 2000 vite histori e përbashkët që e  kanë krijuar këtë dukuri. Jo vetëm si e shkuar e trazuar, por edhe si e tashme plot...

(Mehmet Tütüncü “Corpus of Ottoman inscriptions  from Albania and Montenegro” SOTA 2017) Botimi i Korpusit të mbishkrimeve osmane nga Shqipëria dhe Mali i Zi nga Profesor Mehmet Tütüncü përbën një kontribut për studimet shqiptare e veçanërisht dhe për studimin dhe vlerësimin e ndërtimeve të kësaj...

Me emrin e Sadik Premtes lidhet shembulli i parë i reagimit të diktaturave dhe autoritaristëve ndaj atyre që mendojnë ndryshe, ndaj një fraksioni. Veprimi ishte mbyllja e gojës me akte barbare, si vrasje pa gjyq dhe pa asnjë mëshirë. Anastas Lula u vra nga ata...

( Andon Andoni – Kostë Çekrezi – I treti i munguari, “Naimi” 2016)  Letrave shqiptare ju mungonte një studim për jetën dhe veprat e Kostë Çekrezit, për veprimtarinë e tij politike atdhetare e demokratike, për të cilat e meritonte me kohë një vend në historinë...

(25 mars 1990) Pas rënies së Murit të Berlinit dhe Bashkimit të dy Gjermanive ishte e qartë për këdo se sistemi komunist kishte falimentuar dhe përfundimisht dhe transformimet demokratike filluan në të gjitha vendet e ish lindjes komuniste. Ky proces i filluar nga Gorbaçovi në mëmëdheun...

(Recension i vonuar për vëllimin “Bota e një djaloshi kryengritës”) Vëllimi kushtuar patriotit Ismet Toto ka kohë që është botuar. Megjithatë ai është lënë në heshtje nga recensentët dhe kritikët që rendin mbas “porositësve” të shkrimeve madje edhe për njerëz të rëndomtë, pa ose me pak...

Meqenëse do të trajtojmë tematikën e 28 Nëntorit, do të doja të dija nga ju si ish-kryeministër si e shihni Shqipërinë dhe shqiptarët në këtë 103 vjetor të Pavarësisë? 28 Nëntori është festa kombëtare e të gjithë shqiptarëve. Unë shpesh e them, po nuk para dëgjohet,...