Shkrime Politike

Zoti Meksi, si e konsideroni ju dëmin e shkaktuar në afresket e Onufrit në Kishën e Shën e Premtes? Dëmi që ka pësuar piktura murale e kësaj kishe është i jashtëzakonshëm, në kuptimin që monumenti nuk kthehet më në gjendjen e parë. Aq më tepër që...

1- Është e kushtëzuar karriera e sotme, kryesisht në politikë, por edhe në   sistemin e drejtësisë nga e shkuara? Më së shumti në kuptimin a është e kushtëzuar kjo karrierë nga mëkatet e të shkuarës, ku paradoksalisht, ekzistenca e mëkateve të tilla, e ndihmon atë?...

Profesor Meksi ju keni trajtuar më parë çështjen e mënyrës si bëhen listat e famshme të deputetëve dhe me sa kujtoj keni folur për "formulën e primareve" siç po veprohet gjetiu, më së fundi në Italinë fqinje. Mendoni se do funksiononte në rrethanat shqiptare? Është e...

Zoti Meksi, ju jeni autor i një albumi për 100-vjetorin, një vepër e shumë diskutuar para dhe pas botimit. Një vepër e tillë voluminoze sigurisht ka kërkuar hulumtime arkivore por edhe kontakte të shumta. A ka gjatë këtyre hulumtimeve dhe kontakteve dëshmi apo situata që...

Ai ishte në ishte në “timonin” e qeverisë në periudhë delikate pas ndryshimit të sistemit. Nga liberalizimi i çmimeve e kursit të këmbimit, fillimi i privatizimeve te zhvendosja e popullsisë urbane… I pari Kryeministër i erës pluraliste, Aleksandër Meksi, bëri betimin më 19 prill 1992....

Zoti Aleksandër Meksi, Ju jeni një ndër autorët e albumit të promovuar ditët e fundit, 100 vjet Pavarësi Kombëtare. Ç’është ky album? Albumi “100 vjet Pavarësi Kombëtare”, nga vetë emërtimi, është një album që fikson historinë tonë kombëtare përmes fotografive. Ky album sigurisht që i adresohet...

Po të marrim në konsideratë këto dy tre vitet e fundit, është e qartë që jeni shumë më aktiv në fushën e historisë se sa në politikë. Ka një shpjegim për këtë? Me ligjin aspak demokratik të zgjedhjeve, ku janë kryetarët e partive që emërojnë përfaqësuesit...

Meksi, flitet se ju për një kohë të gjatë keni punuar për një botim të ri mbi historinë e Shqipërisë. Për çfarë bëhet fjalë? Ka të bëjë me 100-vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë? Është e vërtetë që pata fatin për të qenë pjesë e një...

Kuvendi i Vlorës dhe Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë kanë tërhequr gjithnjë vëmendjen e studiuesve  por edhe të publikut të gjerë, për rëndësinë dhe përmbajtjen historike, si mbledhja që hodhi themelet e krijimit të shtetit shqiptar, të Shqipërisë së “mosvarme”, siç e thotë vetë Akti...