Shkrimi Shkencore, Publicistike

(Mehmet Tütüncü “Corpus of Ottoman inscriptions  from Albania and Montenegro” SOTA 2017) Botimi i Korpusit të mbishkrimeve osmane nga Shqipëria dhe Mali i Zi nga Profesor Mehmet Tütüncü përbën një kontribut për studimet shqiptare e veçanërisht dhe për studimin dhe vlerësimin e ndërtimeve të kësaj...

( Andon Andoni – Kostë Çekrezi – I treti i munguari, “Naimi” 2016)  Letrave shqiptare ju mungonte një studim për jetën dhe veprat e Kostë Çekrezit, për veprimtarinë e tij politike atdhetare e demokratike, për të cilat e meritonte me kohë një vend në historinë...

(Recension i vonuar për vëllimin “Bota e një djaloshi kryengritës”) Vëllimi kushtuar patriotit Ismet Toto ka kohë që është botuar. Megjithatë ai është lënë në heshtje nga recensentët dhe kritikët që rendin mbas “porositësve” të shkrimeve madje edhe për njerëz të rëndomtë, pa ose me pak...

Ata që e jetuan ndodhinë, atë që ne sot e përmendim me emrin 2 Korriku apo Ambasadat, nuk mund ta harrojnë, në cilindo krahë të barrikadës politike ishi dje apo janë ende sot. Parabola e shembjes së diktaturës enveriste në Shqipëri, si rezultat i dështimit ekonomik...

Të nderuar Zonja e Zotërinj ! Berati një ndër qendrat më të rëndësishme mesjetare të Shqipërisë, i mbiquajtur  Qyteti i një mbi një dritareve, na shfaqet  me një paraqitje të re, nga një dritare e re në ekspozitën “Uji në Arte dhe Zejtari në Rajonin...

( Rekuiem për  Nonda Bulkën) Me kohë njeriu ngadalëson hapin  dhe mendueshëm kthen kokën prapa, në të shkuarën. E ndjekin ngjarje; të gëzuara apo të trishtuara, njerëz të mirë që do të donte t’i kishte gjithnjë pranë që i kujtojmë edhe pas shumë vitesh, njerëz të...

( Nilo Borgia-“Murgjit Bazilianë të Italisë në Shqipëri “ shënime për misionet në Himarë:shek. XVI-XVIII) Botimet dokumentare janë gjithnjë   burim  i  pazëvendësueshëm për historinë, veçanërisht kur  u  përkasin periudhave të hershme. Për fatin tonë të keq  shqipja e shkruar është e vonë prandaj  detyrimisht t’u drejtohesh burimeve...

Dy fjalë (ose  Parathënie) Kalimi nga sistemi komunist në atë demokratik ishte jashtë çdo diskutimi një përmbysje e madhe  shumëplanëshe. I tillë ishte dhe transformimi i ekonomisë nga ajo socialiste e planifikuar dhe e qendërzuar në ekonominë e tregut të lirë. Përmbysja as nuk kryhej e...

 Këtë vit mbushen 70 vite nga këputja e dhunshme e jetës  të njërit nga gazetarët më të shquar të para Luftës- Nebil Çika i cili zë një vend të shquar në gazetarinë shqiptare të viteve para “triumfit” së diktaturës komuniste në Shqipëri. Emrin e tij jam...