Shkrimi Shkencore, Publicistike

Dy fjalë Problemet e arsimit të lartë, që trajton në këtë botim Tonin Gjuraj, janë  bashkë me komponentët e tjerë të shkollës shqiptare, vendimtare për përparimin afat gjatë të kombit, sepse siç ka thënë rilindasi “Dritë e diturisë përpara do të na shpjerë”. Sfidat e zhvillimit...

Kam dashur prej kohe të shkruaj këto rreshta për Mahir Domin,  i fundit i një plejade të shquar albanalogësh që zë fill me Aleksandër Xhuvanin , Kostaq Cipon , Eqrem Çabejin , Selman Rizën ,Shaban Demirajn , dhe më të rinjtë;  Jani Thomain, Xhevat Lloshin,...

Parathënie Në këtë vëllim përfshihen disa punime të Mustafa Krujës në lëmë të historisë. I ndodhur në mërgim, në vend të huaj, ai ju kushtua pasionit të tij, kërkimeve shkencore, kryesisht në fushë të gjuhësisë me punime tërësisht origjinale, të cilat përbëjnë një kontribut në kërkimet...

Parathënie Në këtë vëllim përfshihen disa punime të Mustafa Krujës në lëmë të historisë. I ndodhur në mërgim, në vend të huaj, ai ju kushtua pasionit të tij, kërkimeve shkencore, kryesisht në fushë të gjuhësisë me punime tërësisht origjinale, të cilat përbëjnë një kontribut në kërkimet...

Libri i fundit i Profesor doktor Gjerak  Karaiskajt mbi fortifikimet në Shqipëri është botuar kohët e fundit në Hamburg , Gjermani nga shtëpia botuese Dr. Kovaç, e specializuar për botime shkencore.  Titull i Librit është: Die spätantiken und mittelalterlichen Wehranlagen inAlbanien. Städte, Burgen, Festungen und Kastelle.(Fortifikimet...

Ndër studiuesit shqiptarë  të shekullit të XX-të që shquhen në disiplinat albanologjike Selman Riza zë një vend të veçantë. Tek ai bashkohen në një  shkencëtari dhe atdhetari, njeriu me karakter të fuqishëm dhe i papërkulur ndaj diktaturave dhe regjimeve antishqiptare, që me vullnet të hekurt...

Publikuar nga leka me 4 Shtator 2009 Kur mbyll faqen e fundit të botimit “Të kemi besim në forcat e Kombit tonë“ , përmbledhje e krijimtarisë shkencore letrare dhe publicistike me autor  Jovan Adhamin  ke bërë një  “udhëtim“ emocional në historinë tonë të gjysmës së parë...