Shkrimi Shkencore, Publicistike

Në optikën shqiptare ku njerëzit klasifikohen me ne ose kundër nesh, domethënë armik (ka dhe më keq akoma: me udhëheqësin tonë ose kundër tij), njerëzit si Mustafa Kruja e majta shqiptare deri dje dhe vazhduesit e saj nostalgjikë sot, i klasifikojnë si armiq. Me sa...

Mirdita me Malin e Shenjtit mbi Orosh ka qenë gjatë shekujve qendër e një nderimi të madh nga ana e popullsisë të krishterë jo vetëm të krahinës por dhe më gjerë, që tregon për rëndësinë, emrin që kishte abacia e atjeshme dhe rolin e saj...

Duhet pranuar se nuk kemi ende një studim shterues së bashku me një botim cilësor njëherazi dhe shkencor, për hartat historike të Shqipërisë të këtyre shekujve, mundet  edhe sepse ato ndodhen të shpërndara në një numër jo të vogël bibliotekash dhe arkivash që kërkojnë mund...

Libri “Shqiptarët”  është prodhim i penës së    një personaliteti të fuqishëm, me përgatitje të gjithanëshme, që zotronte disa gjuhë të huaja , me një kulturë enciklopedike, i Mit’hat Frashërit, i njohur në letra me pseudonimin Lumo Skëndo i cili, bënte dallim të dukshëm nga...

Në kohën tonë kanë parë drirtën e shtypit sprova të shumta për të kërkuar të vërtetat e fshehura apo të “harruara” gjatë 50 viteve të shkuara, historinë, ngjarje dhe njerëz të cilët “bënë historinë” gjatë një periudhe jo të vogël, nga pavarësia deri para Luftës...

( Një vepër me vlerë për gjuhësinë dhe historinë e Shqipërisë nga Prof. Dr. Xhevat LLoshi) Për një nga rilindësit tonë më të madh, për Kostandin Kristoforidhin,  është shkruar shumë në vite. Ato nisin qysh në fillimet e shekullit 19 me Papa Kristo Negovanin , Simon...

Për historinë e Shqipërisë  të shekullit të XX-të, këto vitet e fundit janë botuar aq shumë libra , studime, dokumenta, monografi , kujtime e ditare sa që është vështirë t’i ndjekësh të tëra. Megjithatë nga studimi i disa prej tyre fare lehtë mund të dalësh...

Eshtë fakt i njohur prania që nga kohë të vjetra e shqipëtareve-arvanitasve në Greqi: Thesali, Atikë, Peloponez e ishuj ku banonin masivisht në territore të gjera e që dëshmohen në dokumentacionin historik që nga shekulli i XIII-XIV, por që vajtja e tyre atje duhet të...